• _

    حوضچه تبخیر چیست و چه کاربردی دارد؟

    Evaporation pond

    حوضچه تبخیر

    حوضچه تبخیر استخرهای مصنوعی هستند که به دلایل مختلفی چون تولید نمک، جمع آوری پساب ناشی از آب های زراعی، آب های صنعتی و … مورد استفاده قرار می گیرد. اگرچه احداث حوضچه تبخیر هزینه بر بوده و احداث آن در مساحت زیاد توجیه اقتصادی دارد، اما با توجه به آب جمع آوری شده در آن که می توان از آلودگی محیط زیست جلوگیری کند، می توان از این آب پس از تصفیه به عنوان آب شرب یا آب مورد استفاده در کشاورزی نیز استفاده کرد. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص حوضچه تبخیر و کاربردهای آن تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

    _

    حوضچه تبخیر چیست؟

    حوضچه تبخیر، حوضچه ای با عمق کم است که در مناطق خشک و کم آب جهت جمع آوری و تبخیر آب از آن استفاده می شود. این حوضچه ها بر اساس شکل ظاهری خود آب را جمع آوری می کنند، پوشش مورد استفاده در این حوضچه ها سبب حفظ رطوبت شده و لوله هایی جهت تهویه بخارات تولید شده در حوضچه تعبیه شده است. اغلب این حوضچه ها به صورت مصنوعی ساخته شده و مساحت نسبتاً زیادی دارند. از کاربردهای حوضچه تبخیر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • تولید نمک: آب دریا متناسب با ابعاد حوضچه وارد آن شده و مورد تبخیر قرار می گیرد، با تبخیر آب شور نمک ها رسوب کرده و آماده بهره برداری می شوند.
    • تجمیع پساب کشاورزی: در فرایندهای زراعی و زهکشی، آب حاصل از پساب کشاورزی ناشی از استفاده از آفت کش ها، کودها و … به حوضچه تبخیر روانه شده و پس از تجمیع مورد تخلیه قرار می گیرند.
    • مدیریت پساب صنعتی: در کارخانه های صنعتی که آب های آلوده به مواد نفتی و گازی دارند، حوضچه های تبخیر به منظور جمع آوری این آب های آلوده انجام می گیرد، از این طریق حوضچه تبخیر به حفظ محیط زیست نیز کمک می کند.
    • صرفه جویی در مصرف آب: آب شور و آلوده موجود در حوضچه تبخیر زیر نور آفتاب مورد تبخیر قرار گرفته و بخار حاصل از تبخیر توسط فرایند میعانات در مصرف منابع آبی مورد استفاده قرار می گیرد.
    • تامین منابع آبی: در مناطق کم آب با احداث حوضچه تبخیر آب های حاصل از منابع طبیعی مختلف جمع شده و پس از تصفیه می توانند به عنوان آب شرب مورد استفاده قرار گیرند، در صورتیکه تصفیه آب با درجه خلوص کمتری انجام پذیرد می توان از آب تصفیه شده در آبیاری و زراعت استفاده کرد.
    _

    احداث حوضچه تبخیر

    فرایند احداث حوضچه تبخیر شامل مراحل زیر است:

    • جمع آوری اطلاعات و نقشه برداری: منطقه ای که قرار است حوضچه تبخیر در آن احداث گردد مورد بررسی قرار می گیرد و اطلاعاتی چون شرایط آب و هوایی منطقه، ظرفیت حوضچه، میزان آب ورودی به آن و … مورد بررسی قرار گرفته و نقشه برداری زمین جهت احداث حوضچه تبخیر انجام می شود.
    • حفاری و خاکبرداری: خاکبرداری و حفاری حوضچه متناسب با اطلاعات به دست آمده از مرحله قبل و متناسب با اندازه و عمق حوضچه انجام می شود.
    • تسطیح: پس از عملیات خاکبرداری زمین اطراف حوضچه را صاف و یکنواخت می سازند.
    • ایجاد ترانشه: ترانشه هایی جهت ورود آب به داخل حوضچه حفر می گردد.
    • عایق کاری حوضچه تبخیر: با استفاده از متریال ژئوسنتتیک نظیر ژئوممبران، ژئوتکستایل و … کف و دیواره حوضچه تبخیر عایق می شود تا علاوه بر نگهداری آب جمع آوری شده و ممانعت از برون رفت آب از ایجاد انواع قارچ ها، باکتری ها و … خودداری شود. متقاضیان احداث حوضچه تبخیر می توانند عایق های ژئوسنتتیک مورد استفاده را با بالاترین کیفیت و بهترین قیمت از بهترین تامین کننده پیمانکاران، یعنی شرکت تامین یاران استفاده نمایند. تامین یاران جهت تامین عایق مورد نیاز پیمانکاران از مجموعه مهندسی فلات پارس و عایق تولید شده توسط آن شرکت استفاده می کند. ژئوممبران پلی اتیلن، ژئوممبران پی وی سی و ژئوسل و … از مهمترین و باکیفیت ترین عایق های تولید شده این مجموعه مهندسی است.
    • مهار ورق: ورق های فولادی مورد استفاده در حوضچه تبخیر را مهار می کنند تا آب به جز از طریق ترانشه ها به داخل حوضچه تبخیر نفوذ نکند.
    • آبگیری: آبگیری حوضچه با احداث کانال هایی صورت می گیرد، ممکن است این کانال ها به دریا منتهی گردد تا آب حوضچه با آب دریا آبگیری شده و عملیات تولید نمک که یکی از کاربردهای احداث حوضچه تبخیر است انجام پذیرد.

    بیشتر بخوانید: عایق استخر چیست؟ مراحل اجرا با 10 سال گارانتی

    _

    کاربردهای حوضچه تبخیر

    پیشتر از حوضچه تبخیر صرفاً جهت تولید نمک استفاده می گردید اما امروزه علاوه بر این کاربرد، کاربردهای دیگری نیز برای این حوضچه مورد استفاده قرار می گیرد. برای مثال در مناطق کشاورزی به منظور جمع آوری پساب حاصل از کشاورزی و زراعت از طریق زهکشی های مربوطه، پساب کشاورزی به این حوضچه ها روانه شده تا از ورود آنها به آبهای زیرزمینی ممانعت شده و در صورت نیاز عملیات تصفیه این آب ها نیز انجام پذیرد. حتی از حوضچه تبخیر در معادن برای جداسازی سنگ معدن استفاده می شود. در کارخانجات به منظور جمع آوری پساب فاضلاب ناشی از کارخانجات که عمدتا با نفت و روغن آغشته هستند، استفاده می شوند. در مناطق خشک و کم بارش به منظور جمع آوری آب های سطحی و بارش های انجام گرفته از این حوضچه ها استفاده شده و با تصفیه آب جمع اوری شده در آن ها آب مورد استفاده در خدمات کشاورزی و یا آب شرب تولید می کنند.

    دریافت مشاوره رایگان و استعلام قیمت

    تلفن های تماس: 02186111012  و  09121383104

    با کارشناسان تامین یاران در ارتباط باشید

    ما در 24 ساعت آینده با شما تماس میگیریم

      میانگین امتیازات ۵ از ۵
      از مجموع ۲ رای

      بدون دیدگاه

      دیدگاهتان را بنویسید

      نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

      1 × 3 =